Suchárkova zámecká stezka

Stezka je v zámku instalována celoročně, ale otevření všech prostor, kudy prochází, je v s výjimkou letních měsíců (prázdnin) potřeba domluvit předem s pracovníky KIS.

Prázdninová zábavná a naučná krátká stezka zámkem pro děti ve společnosti skřítka Suchárka (herní list), která je seznámí s tradicí pečení Lomnických sucharů.

 

Víte, že lomnický zámek má svého skřítka?
Je jím skřítek Suchárek, veselý průvodce krátkou zámeckou stezkou, která seznamuje příchozí s historií výroby Lomnických sucharů, tradičního regionálního produktu. A kdo vlastně skřítek Suchárek je a jak a kdy se na zámku v Lomnici objevil? O tom vypráví pověst, do které se na 1. zastavení stezky v přízemí zámku můžete začíst. Zámkem vás bude provázet jeho postavička, kterou namaloval lomnický autor Kamil Brož. Panely „sladké cesty“ zámkem s jednoduchými úkoly vedoucí od přízemí přes schodiště až do 1. patra byly na své místo nainstalovány v pol. roku 2014. Od té doby stezkou prošlo a s tradicí pečení Lomnických sucharů a dalších sladkých pochutin, kterými byla Lomnice n. Pop. proslavená, se seznámilo několik stovek dětí i dospělých z města i okolí. Určitě i vy znáte kromě sucharů či kulatek například piškoty, tatranky či kakaové věnečky? Všechny tyto dobroty svého času neodmyslitelně k Lomnici patřily, než se jejich výroba přestěhovala jinam.