Rok 2021

TOVARYŠEM ČTVERA ŘEMESEL 2021 aneb Tradiční řemesla Lomnicka slovem a činem + až 4 řemesla navíc!

Chcete poznat nebo si sami vyzkoušet některé z tradičních i méně známých řemesel (nejen) Lomnicka? Zúčastněte se letního projektu Kulturního a informačního střediska Lomnice nad Popelkou v rámci tzv. řemeslných úterků, kdy pod odborným dohledem lektora/místního řemeslníka proniknete do nejméně čtvera zajímavých řemesel.

Získáte zajímavý zážitek, svůj výtvor, Tovaryšský list s razítkem za absolvování řemesla a s kvízem z historie řemesel v regionu, závěrečný mistrovský Tovaryšský glejt.


Letní novinka! Interaktivní hra (v rámci Křišťálového údolí) PŘÍBĚH DRAHOKAMU – CESTA OD KAMENE KE ŠPERKU - bude k dispozici v průběhu července.

6. 7. a 31. 8. od 15 hodin
Drahé kameny – Ukázka broušení a leštění

Lektor: Luboš Hromádko. V rámci workshopu vás čeká: rozeznávání drahých kamenů, seznámení s nalezišti drahých kamenů v regionu, ukázka řezání a broušení drahých kamenů, možnost vyzkoušet si jejich hlazení (případně broušení – zdatnější účastníci), možnost nákupu. Omezený počet účastníků: max. 10 osob.

13. 7. a 24. 8. od 15 hodin
Keramika – Výroba keramického talířku/tácku

Lektorka: Romana Dlouhá (SVČ Sluníčko Lomnice n. Pop.). V rámci workshopu vás čeká: základy práce s hlínou, výroba keramického talířku nebo misky, případně zdobení technikou engob. Omezený počet účastníků: max. 10 osob.

20. 7. a 7. 9. od 15 hodin
Pekařství a cukrářství – Lomnické suchary (LS)

V rámci workshopu vás čeká: exkurze ve výrobně Ladislava Kodejšky, seznámení s procesem výroby LS, vyzkoušení si dokončení ruční výroby sucharů, malý dárek, možnost nákupu. Omezený počet účastníků: max. 10 osob.

27. 7. 2021 od 15 hodin
Bylinkářství – Voňavé bylinky pro zdraví a pohodu a výroba bylinkového mýdla

Lektorka: Miluška Vaňková a Jana Válková Střílková. V rámci workshopu vás čeká: výroba bylinkového mýdla, ukázka bylin, povídání o bylinkách a jejich léčivých účincích, ochutnání namíchaného bylinkového nápoje, případně vytvoření aromatického sáčku z vonných bylin (potpourri). Počet účastníků: do cca 30 osob.

3. 8. od 15 hodin
Zvonařství – Výroba plechového zvonečku

Lektorka: Jana Válková Střílková. V rámci workshopu vás čeká: seznámení s historií zvonařského řemesla, desatero zvonu, výroba plechového zvonečku s dřevěnou rukojetí. Workshop je realizován ve spolupráci s Muzeem Českého ráje v Turnově. Počet účastníků: do cca 30 osob.

10. 8. od 15 hodin a výjimečně pátek 27. 8. od 9 hodin
Skleněná mozaika – Výroba obrázku ze střípků skla

Lektorka: Vlasta Vojtěchovská. V rámci workshopu vás čeká: stručné seznámení s tradicí sklářství v regionu, ukázka tvorby vitráže, výroba skleněné mozaiky (obrázku) dle zvoleného motivu ze střípků barevného skla. Počet účastníků: do cca 20 – 30 osob. Workshop 27. 8. je určen přednostně pro účastníky Příměstského tábora pro seniory a koná se v SVČ Sluníčko.

17. 8. od 15 hodin
Drátování – Výroba drobnosti pro radost

Lektorka: Jana Válková Střílková. V rámci workshopu vás čeká: seznámení s drátenickým řemeslem, výroba zápichu do květináče nebo drobné dekorace – odrátování kamínku či korálku. Vhodné i pro začátečníky. Počet účastníků: do cca 20 – 30 osob.

Výjimečně neděle 29. 8. již od 14 hodin
Výroba dřevěné drobnosti pro radost

V rámci Loučení s prázdninami je pro děti připraven od 14 hodin nejen loutkářský workshop, ale i možnost ozdobení si dřevěné drobnosti pro radost, dále také zábavné aktivity v parku (příp. na zámku). Následuje loutková pohádka O Budulínkovi v podání LS Popelka od 15 hodin. Vstup na dílničku: zdarma.

Zájemci se mohly hlásit od 1. 7. 2021 v Turistickém informačním centru na Husově náměstí (739 568 347) do naplnění kapacity jednotlivých workshopů. Počet míst omezen! Lze se hlásit na celý projekt, nebo i jednotlivě na konkrétní termín. Sraz přihlášených účastníků je v 14:45 na nádvoří lomnického zámku, příp. po dohodě v 14:55 před dílnou.
Cena 50 Kč za osobu a termín – upřednostňujeme platbu při přihlášení.
www.kislomnice.cz,
www.facebook.com/kislomnice.cz

Partnerem projektu je Sdružení Český ráj.
 

Projekt byl finančně podpořen Libereckým krajem.

       

 Fotodokumentaci z jednotlivých řemesel naleznete zde.